20 oktober 2008

Evigheten II

Ibland påstås det av "bättrevetare" att folk i allmänhet inte kan förstå hur lång evigheten är. Hur stor rymden är, förutsatt att den aldrig tar slut. Vi kan inte greppa det. Tydligen.

Det kan jag visst. Evigheten är evighetslång. Den tar aldrig slut. Punkt.
Så var det med det "ogreppbara".

För den som till äventyrs faktiskt inte förstår något som inte tar slut och som inte bara är ett tunnband eller en liggande åtta, utan växer i alla riktningar, så kan jag enkelt ge ett exempel som får er att förstå. Något som "experterna" verkar ha väldigt svårt med - antagligen för att beskydda sina minimala kunskaper.

Nå. Såhär är det. Det finns inga begränsningar.
Tänk dig att du trycker in allt du ser på himlen och jorden i ett knappnålshuvud. Allt du ser på jorden om du åker jorden runt, går på varenda liten jordplätt, tittar in i vartenda hus i vartenda skrymsle. Alla stjärnor du ser från varenda punkt på jorden. Även de dimmiga galaxerna längst bort. Allt trycker du in i ett knappnålshuvud. Allt förminskas bara och håller samma avstånd från varandra. Du har rymden så långt du kan se i ett knappnålshuvud, inklusive jorden.

Viktigt att komma ihåg - håll dig själv utanför knappnålshuvudet.

Nu åker du ut en bit i rymden, åk så långt så att du landar på en planet du inte såg förut. Och så gör du om samma procedur igen. Samla ihop allt du ser i ett annat knappnålshuvud.

Fortsätt resan och gör om samma sak om och om igen, tills att du har så mycket knappnålar så att de fyller upp din vänstra ficka helt. Tryck nu in alla dessa knappnålar i ett nytt knappnålshuvud som du lägger i din högra ficka. Och börja återigen samla galaxer och ensamma isbitar i ett nytt, tomt knappnålshuvud som du lägger i din vänstra ficka.

När så småningom din högra ficka är helt full (det här kan ta en hel eftermiddag), så trycker du in alla de knappnålarna i ett nytt knappnålshuvud som du lägger i din rockficka (det är ganska kallt härute). Och så börjar du om igen.

När rockfickan är full med knappnålar i knappnålar så börjar du med nästa ficka. Du bör ha en del fickor med dig.

När precis ALLA fickor är tvärfulla, och det börjar bli lite tungt - placera då helt enkelt alla knappnålar i en ny knappnål. Och DEN knappnålen är Jan Guillou. Så nu kanske du förstår?

Om du sedan skaffar en helt ny ficka som du inte visste att du hade, och fyller den med Jan Guillou-knappnålar och trycker ihop dem i en ny knappnål - då får du en NY Jan Guillou-knappnål.

Fortsätt sedan tills du är nöjd. Låt någon annan ta över. Visst ja, det finns ju ingen kvar. Alla försvann ju i den första knappnålen. Oj.

Om inte, fortsätt samla galaxer och stjärnhopar i knappnålshuvuden.

Inga kommentarer: