18 november 2008

Dåren

Håller på och plöjer igenom en gammal bokserie, är väl i någon slags nostalgisk fas. Hittade en hel del dåre-böcker på loppis. Dåren är ju en av de där figurerna som har tröskats lite fram och tillbaka mellan olika författare. Karaktären var alltid densamme, men han kunde dyka upp i olika epoker och olika genrer. Det som är roligt med de här böckerna är det laterala tänket bakom figurerna. Man tror alltid att man köpt en vanlig kioskdeckare med den vanliga dramaturgin, men så dyker Dåren upp och ställer allt upp och ned. Och vips, så har man lärt sig något om sig själv. Dåren var ett grepp som olika författare tog till då det gick mask i författarskapet. Ett sätt att liva upp sig själv och överraska sin publik.

Här kommer korta recensioner av de jag hunnit med hittills:

Dåren med blysprutan

Dåren i Vilda Västern - tror man om man ser på omslaget. Egentligen utspelar den sig runt en teaterföreställning i 60-talets Belgrad. Skön historia om en svängdörrskomedi som går fruktansvärt fel.



Dårens dagar


Den här är rätt unik som dåre-bok betraktat. I grunden en faktabok om fröjden av att slöjda i ovanliga material, skickligt maskerad till en lite naiv historia om ett resande teatersällskap i Serbien.


Dåren och kärleken

Den svagaste boken av de jag läst. Här kretsar handlingen kring svårbegripliga kulturella skillnader mellan en regissör med personlighetsklyvning. En klichéartad sak som utspelar sig mitt emellan Rumänien och dåvarande Jugoslavien.


Dåren skriker högt


Väljer man läsning efter titeln på det här verket så blir man återigen lurad. New York - i den här tolkningen - ligger i sydöstra Europa där ett konstnärskollektiv står för burlesken i en annnars ganska tystlåten stad. Den klart bästa boken om Dåren hittills. Extra spännande är att man aldrig riktigt får klart för sig vilken av karaktärerna som är dåren... Hemligt värre alltså.


Dåren är lös

Jag ångrar mig, det här är den definitiva dåreboken. Persongalleriet är oerhört fint utmejslat, författaren har parallellt med en nyfiken lekfullhet strävat efter en stramare hållning och ett tyngre allvar i dialogerna som nickar åt en värld där berättarglädje, kontraster och fokus på berättelsen bygger upp en förväntan hos läsaren som kan glädja sig åt såväl visdomskorn som självklarheter och axelryckningar inför en verklighet som liknar ett uppgraderat rollspelsäventyr i en litterär fåra där en vanligtvis tunn historia plötsligt blir fyllig som ett möte mellan de mäktiga floderna Sava och Donau.

Rekommenderad läsning för er som har nära till ett antikvariat!

Inga kommentarer: